Från Dagens Nyheter

Från Svenska Dagbladet

Text och bild från Dagens Nyheter

Örebro hade nästan dukat för 3-0

Om Örebro är att säga att laget för dagen spelade lika håg- och meningslöst som i 1-0-förlusten mot Hammarby. Man kanske trodde matchen redan var vunnen när ledningsmalet kom redan efter två minuters spel. Men man defilerar sig inte till SM-tecken i bandy. I varje fall inte när Sirius är motståndare.

Trettonde minuten blev ödesdiger för ÖSK. Pajen Jonsson hade snubblat sig igenom på vänsterkanten. Blev illa tacklad. Bosse Nilsson signalerade straff. Just då lyfte Pajen med återvunnen balans in bollen bakom "Solle" Jonsson. Bosse hade bara att underkänna målet och låta straffen gå. Den slog Hasse Nordin bredvid! Och minuten efter blev Benny Lennartsson grovt fälld inom straffområdet. Domarna blundade denna gäng. I stället gjorde Sirius en kontrastöt så att det blev 1-1 i stället för 3-0 till Örebro.

Efter detta tappade fjolårsmästarna sugen, och Sirius behärskade resten av matchen. Det var ordning och reda i deras försvar, där Uffe Fredin och "Solle" Jonsson hörde till förgrundsfigurerna. Och innertrion saknade inte plan i sin verksamhet. Bra alla tre. Mest teknisk unge Angesten trots att Hans Alftberg av juryn blev korad till dagens smokinglirare. Pojanens första halvlek bör ihågkommas, även om hans motståndare Bengt Carlsson då var åtskilligt yr i mössan. Facit: Sirius värdiga svenska mästare i bandy 1968.

Text och bild från Dagens Nyheter och Nerikes Allehanda.

I ÖSK-lägret pratade alla efteråt upprört om "Pajen" Jonssons mål som aldrig blev något mål, utan resulterade i en straff som i sin tur missades av den här finalens specielle olycksfågel, Hasse Nordin, före detta skarpskytt och hjälte i de här sammanhangen så sent som i fjol. Det är upp och ner här i livet, som Hasse urskuldade sig efteråt. Bosse Nilsson berövade oss ett nytt mästerskap! Tyckte alla örebroarna, utom tränaren Olle Sääw, vars åsikt var något som väckte en viss uppmärksamhet även i det egna lägret.

10/3 1968 IK Sirius - Örebro SK 4-1 (2-1)
0-1 Sören Andersson (3)

1-1 Mathias Pojanen (15)

2-1 Ulf Fredin (29)

3-1 Lennart Josefsson (78)

4-1 Hans Alftberg (85)

IK Sirius: Nils-Olov  Jonsson, Matz Allan Johansson, Ulf Fredin, Lars Svensson, Christer Johnsson, Thord Engstrand, Mathias Pojanen, Göran Angesten, Hans Alftberg, Carl-Eric Askelöf, Jan Hedin, Lennart Josefsson, Jan Tesséus

Örebro SK: Jan-Ivar Ekberg, Bo Carlsson, Bengt Carlsson, Gordon Santesson, Alf Strömberg, Hasse Nordin, Per-Anders Jonsson, Claes-Göran Jansson, Benny Lennartsson, Sören Andersson, Bo Andersson, Bo Johansson, Gunnar Ring