Första kvalet till allsvenskan i fotboll 13 juni 1926

Allsvenskan i fotboll startade säsongen 1924/25. Redan 1926 tog sig Örebro SK till kvalspel för att nå högsta serien. Kvalet avgjordes i två matcher. För motståndet stod Vestermalms IK från Stockholm. ÖSK klarade 2-2 hemma på Eyravallen. I returen blev stockholmarna för svåra. Resultatet blev 4-0.

Domare: I. Karlsson, Katrineholm

ÖSK: Eiwar Widlund, Henrik  Pettersson, Gustav ”Gutten” Johansson, Bengt Björkström, Sven Berglind, Gunnar Janson, V. Eriksson, Erik ”Buster” Wirén, Magnus ”Musik-Pelle” Persson, S. Petterson, Bror Johansson

Domare: E. Englund, Stockholm

ÖSK: Eiwar Widlund, Henrik  Pettersson, Gustav ”Gutten” Johansson, Bengt Björkström, Sven Berglind, Gunnar Janson, O. Ahlfors, E. Israelsson,  Magnus ”Musik-Pelle” Persson, S. Petterson, Bror Johansson

Artiklar från Dagens Nyheter. Klicka på bilden för att läsa.

Kval till division 2. Mot Mariehov IF.

Säsongen 1930-31-års upplaga av ÖSK. Stående fr. v. Alf Hansson, Charles Swallin, Karl Moje Lindén, Erik Karlsson, Gustaf Johansson och Olle Elvin. Sittande fr. v. Sigurd Karlsson, Olof Wahlström, Erik Sundberg, Fritjof Ohlsson och Karl Panzenhagen.

»Sportklubben började med att ta fram sitt allra bästa anfallsspel. Kedjan flöt väloljat fram genom värmlandslagets försvar. Det ena vackra anfallet iscensattes efter det andra. Upprepade gånger var man 4-5 meter från målet. Men ingenting ville lyckas.

Ganska träffande var den kräsna stockholms-publikens rop: Låt Mariehov låna bollen. ÖSK lyckades emellertid göra 1-0 genom backen Torsten Johansson. Men ledningen med ett mål var ändå alldeles för liten. 3-4 mål hade bättre avspeglat styrkeförhållandet. I stället kunde Mariehovs kvittera i slutet av halvleken.

När Örebro sedan i andra halvlekens tjugoåttonde minut gjorde ställningen till 2-1 trodde man allmänt att segern var klar. Men då inträffade en del olyckligt. Erik Johansson, Sigurd Karlsson och Tage Lundgren blevo justerade. Arbetsbördan blev därigenom för stor för de övriga spelarna och därmed började konditionen att tryta. I matchens 81:a minut kom kvitteringen, ett resultat som höll sig tiden ut, det blev förlängning. I förlängningens första kvart tog Mariehovs ledningen, ett resultat som höll sig tiden ut. Värmlänningarna var i division två.«

MATCHFAKTA FRÅN KVALET TILL DIVISION 2 1930.

9.6 Örebro SK-Marihovs IF 4-0 (2-0)

1-0 Karl Bergvall (11)

2-0 Karl Bergvall (41)
3-0 Sigurd Karlsson (70) 4-0 Karl Panzenhagen (80) Publik: 2 000
Domare: Thisell, Stockholm

15.6 Mariehovs IF-Örebro SK 4-0 (2-0) Bror Möller, Torsten Johansson, Alf Hansson, Karl Moje Lidén, Charles Svallin, Erik Johansson, Karl Panzen- hagen, Tage Lundgren, Harald Eriksson, Sigurd Karlsson, Einar Samuelsson

1-0 O. Lilja (9)
2-0 F. Carlsson (39)
3-0 F. Carlsson (47)
4-0 F. Carlsson (60)
Publik: 900
Domare: P. Wenzel, Göteborg

22.6 Örebro SK-Mariehovs IF 2-3 (1-1) Bror Möller, Torsten Johansson, Alf Hansson, Karl Moje Lidén, Charles Svallin, Erik Johansson, Karl Panzenhagen, Tage Lundgren, Karl Bergvall, Sigurd Karlsson, Einar Samuelsson

Eftersnack och kommentarer

»Sådär, pojkar, går det till att göra mål, sa ́ forwardsskräcken Ecke Östling i Örebro Sport, anlade en blygsam uppsyn och stegade åter till sin backplats efter att i kvalmatchens 90:e minut, ha satt liksom ett utropstecken för sin klubbs definitiva kliv upp i divsion 2 genom att egenhändigt dundra en hörna direkt i mål och fastställa ÖSK-segern över Kungsörs-Rune till 5-1.«

»För första gången på länge hördes en välorganiserad hejaklack på Eyravallens läktare. Det var ÖSK reserv- och juniorlagsspelare under reservmålvakten Klingbergs ledning som svarade för matchens röstinslag. På ett trivsamt och bra sätt för övrigt.«

»Segern och upphöjelsen firades inte med några stora later eller fester. Dels är inte tidsläget sådant, dels ingår det inte i den Kalman Konrad ́ska skolan att det skall middagsätas, än mindre supas. Ett sådant här tillfälle måste dock på något vis celebreras, och så samlades man, ledning, spelare och några få inbjudna, bland dem gamla tiders lagledare som Harry Hedlund, hemma hos klubb- ordföranden Kalle Graflund, där man åt en bit mat i all enkelhet, höll tal, pratade, tråkades och hade sig. Härvid överlämnades ett litet minne från spelarna till avhållne Kalman Konrad, och deras tacksamhet tolkades av Tjoffe Ohlsson.«

MATCHFAKTA FRÅN KVALET TILL DIVISION 2 1940

2.6 IF Rune-Örebro SK 4-6 (3-2) Kjell Möller, Erik Östling, Gunnar Edh, Erik Karlsson, Jörgen Was- berg, Widorf Pettersson, Harry Svärd,AlvarAndersson, Fritjof Olsson, Herold Wolfbrandt, Erik Odell

9.6 Örebro SK-IF Rune 5-1 (1-1)
Kjell Möller, Karl Flink, Erik Östling, Erik Karlsson, Jörgen Wasberg, Widorf Pettersson, Harry Svärd,AlvarAndersson, Fritjof Olsson, Herold Wolfbrandt, Erik Odell

0-1 Gustavsson (9)
1-1 Fritjof Ohlsson (19)
2-1 Harry Svärd (48)
3-1 Fritjof Ohlsson (73)
4-1 Herold Wolfbrandt (87) 5-1 Erik Östling (90)
Publik: 1.800
Domare. E. Fast, Norrköping

Herold Wolfbrandt avgör matchen mot Rune i Kungsör genom att fastställa slutresultatet 6-4. ”Wolfen” blev tremålsskytt i matchen.

Kval till allsvenskan i fotboll 1946. Mot Surahammars IF.

»Örebro blir en prydnad för Allsvenskan, om hindret i Surahammar klaras eller en eventuellt tredje match vinnes. Först och främst i estetiskt hänseende, ty intet lag i storserien är så elegant och trevligt riggat på planen som örebroarna i sin tjusiga engelska landslagsdress, vita blusar och svarta byxor."

Örebro SK:s första allsvenskar i fotboll 10.6 1946. Stående fr.v. lagledare Gösta Pettersson, Ragnar Larsson, Gösta Lindh, Ellert Blomqvist, Herold Wolfbrandt, Åke Engvall, Olle Sääw och tränaren Werner Löwentahl. Knästående fr. v. Lennart Alpstam, Axel Hedberg, Bernt Karlsson, Rolf Wilhemsson, Widorf Pettersson och Sten Dahl.

Artiklar från Dagens Nyheter. Klicka på bilden för att läsa dem.

MATCHFAKTA FRÅN KVALET 1946

26.5 Örebro SK-Surahammars IF 2-0 (2-0) Bernt Karlsson, Sten Dahl, Rolf Wilhemsson, Lennart Alpstam, Ellert Blomqvist, Widorf Pettersson, Rolf Larsson, Gösta Lindh, Herold Wolf- brandt, Åke Engvall, Einar Eriksson 1-0 Åke Engvall (18)

2-0 Gösta Lindh (36) Publik: 8 700 Domare: G. Lundberg

2.6 Surahammars IF-Örebro SK 3-0 (2-0) Bernt Karlsson, Sten Dahl, Rolf Wilhemsson, Lennart Alpstam, Erik Svensson, Widorf Pettersson, Rolf Larsson, Gösta Lindh, Herold Wolf- brandt, Åke Engvall, Olle Sääw

1-0 Nils Norrström (20) 2-0 Nils Norrström (38) 3-0 Mats Eriksson (70) Publik: 6 000

Domare: E. Jansson

10.6 Örebro SK-Surahammars IF 2-1 (1-0) Bernt Karlsson, Axel Hedberg, Rolf Wilhemsson, Lennart Alpstam, Ellert Blomqvist, Widorf Pettersson, Ragnar Larsson, Gösta Lindh, Herold Wolf- brandt, Åke Engvall, Olle Sääw

1-0 Gösta Lindh (12)
2-0 Ragnar Larsson (51)
2-1 Holger Hedström (65)

Publik: 16 117
Domare: Ivar Eklind, Stockholm

Avancemang till allsvenskan 30 maj 1948.

Örebro SK, seriesegrare och klara för allsvenskan 30.5 1948. Bakre raden fr. v. Gösta Pettersson, Gösta Lindh, Herold Wolfbrandt, Lennart Andersson, Åke Engvall, Bertil Remnegård och Elis Carnborg. Främre raden fr. v. Olle Sääw, Sten Dahl, Bernt Karlsson, Axel Hedberg, Widorf Pettersson och Ellert Blomqvist.

Artikel från Dagens Nyheter. Klicka på bilden för att läsa den.

Avancemang till allsvenskan 29.5 1950

Annandag pingst var det så dags, allt skulle avgöras i en enda match, 2.000 biljetter var sålda i förköp. ÖSK hade vid alla tidigare avgörande matcher om en allsvensk plats dessa lag emellan alltid lyckats dra det längsta strået. Inför 9.051 åskådare på Eyravallen inleddes spelet mycket jämnt, den första kvarten blev ett ställningskrig på mitten med ett fåtal halvchanser för båda lagen. Men efter en dryg kvart; »1-0. Thörner valsade runt i välkänd stil, passade till Lundkvist som gått ut på yttern och denne serverade sedan en knähög lyra mot mål. Peo Larsson kom farande, såg sin chans, kastade sig raklång i luften och skallade mycket vackert in första ÖSK-målet.« Strax efter prickade Gösta Lindh ribban. Alldeles innan pausvilan hade Surahammar sin första riktiga chans, två räddningar på mållinjen fredade emellertid ÖSK-buren från påhälsning. Redan i inledningen av andra halvlek fick hemmalaget chan- sen att avgöra matchen på straff. Lennart Alpstam placerade ett löst skott dåligt och Sura-målvakten Seth Karlsson kunde utan besvär värja sitt mål. Men det dröjde inte länge innan ÖSK kunde öka på sin led- ning; »2-0. Ny Thörnerdans föregick även andra målet. Han skickade slutligen i väg en fin höjdboll mot mål som lagom passerade över de närmast stående och slutligen damp ned hos Peo, som även nu tog huvudet till hjälp för att näta.« Efter detta mål tog hemmalaget över matchen helt, 3-0 hängde i luften vid flertalet tillfällen, närmast att öka på ledningen var Orvar Bergmark, men fri med målvakten träffade han stolpen. Matchen slutade 2-0 och ÖSK var därmed allsvenskar för tredje gången. Råå IF från Helsingborg gjorde sällskap med Sportklubben upp i allsvenskan.

Örebro SK 1950. Bortre raden fr.v. Elis Carnborg, Per Thörner, Arne Lundkvist, Peo Larsson, Orvar Bergmark, Ragnar Larsson, Åke Engvall och Karl Panzenhagen. Främre raden fr. v. Gösta Lindh, Nils Johansson, Bernt Karlsson, Olle Sääw och Lennart Alpstam.

Kval till allsvenskan oktober 1960. Mot IF Elfsborg, IFK Kristianstad och IFK Luleå.

Mot Elfsborg 9 oktober

Söndagen den 9 oktober hade 15.293 åskådare bänkat sig på ett stämningsfyllt Ryavallen.

Mot IFK Kristianstad 16 oktober

Sedan debuten i allsvenskan 1946 hade Örebro SK åkt upp och ner mellan högsta och andra divisionen ett flertal gånger. År 1953 degraderades man efter en tung säsong. Men i slutet av decenniet gick det väl så mycket bättre. Säsongen 1960 gick man obesegrade genom serien för att sedan  kvala mot Elfsborg, Luleå och Kristianstad. Filmen till höger är från kvalmatchen mot IFK Kristianstad . Kommentator är Putte Kock.

På söndagseftermiddagen hade 11.500 perso-ner bänkat sig på Eyravallen. Matchens inledning bjöd på avvaktade spel, men sedan Leif Wendt i matchens 13:e minut gjort 1-0 till Sport- klubben blev det betydligt bättre och öppnare spel. Kristianstad ver- kade piggast efter målet och spelade till sig flera farliga chanser i match- ens andra kvart och var mycket nära kvittering. Lasse Carlsson kunde dock freda målet från påhälsning och i stället var det ÖSK som kunde göra även nästa mål i matchen.

Två minuter före pausvilan tråcklade sig Rolf Wiberg fri på högerkanten, drog sig in mot målet då han fälldes alldeles innanför straffområdet: »Domaren pekade på straffpunkten, han fick medhåll av linjemannen, och på straffen stegade hittills ganska bleke Gunnar Burström fram. Och så satte han bollen på hans oefterhärmliga sätt i målets vänstra hörn - målvakten själv var på väg åt andra hållet. I andra halvlek blev det i mångt och mycket spel mot ett mål, Kristianstads. 3-0 sköt Leif Wendt redan efter 5 minuter sedan han före målskottet dribblat förbi två försvarare.

En del situationer noterades på bägge håll innan Wendt påpassligt ingrep i ett anfall och sköt 4-0 i matchens 77:e minut. När så fyra minuter återstod av speltiden somnade IFK-försvaret plötsligt in – Tage Johansson fick en gratischans, passade osjälviskt till Peder Persson, som bara hade att bred- sida in bollen, 5-0.«

Mot IFK Luleå 22 oktober

Kvalfakta

9.10 IF Elfsborg-ÖSK 2-1 (0-0)
Lars Carlsson, Björn Swallin, Olle Sääw, Sven-Olof Askerblom, Orvar Bergmark, Antti Lundgren, Rolf Wiberg, Peder Persson, Leif Wendt, Gunnar Burström, Tage Johansson
1-0 Vigar Bartholsson (15)
1-1 Leif Wendt (83)
2-1 Jens Söderberg (87)
Publik: 15 400
Domare: Einar Boström, Strömsbro

16.10 ÖSK-IFK Kristianstad 5-0 (2-0) Lars Carlsson, Björn Swallin, Olle Sääw, Gunnar Burström, Orvar Bergmark, Antti Lundgren, Rolf Wiberg, Peder Persson, Leif Wendt, Tage Johansson, Åke Eriksson

IFK Kristianstad   3   0    0    3    5-12    0

Kval till allsvenskan oktober 1984. Mot Mjällby AIF.

Första matchen slutade 1-0. Un- der veckan som återstod till returen i Örebro regnade det och blåste, men till söndagen klarnade det upp och det blev en vacker höstdag. Förutsättningarna för matchen var ju att ÖSK var tvingade att vinna med två mål för att ta den allsvenska platsen. Men det såg inte bra ut, före start stod det klart att mittfältsmotorn Bosse Ljungberg inte kunde deltaga på grund av den skada han hade ådragit sig i den första mat- chen. Inför hela 12.190 personer öppnade Mjällby stark och ÖSK:arna hann inte med. På matchens första riktiga målchans, tio minuter före pausvilan, kunde bortalagets Peter Stridfeldt göra 1-0 efter en miss- lyckad utboxning av Anders Karlsson i örebromålet. Det betydde att ÖSK nu var tvingade att göra tre mål. Ett tidigt mål för hemmalaget i den andra halvlekens inledning skulle kanske sätta press på gästerna, men i stället blev det Mjällby som genom Lennart Johansson ökade på till 2-0. Inte ens straffspark för ÖSK snyggade upp siffrorna, Olle Perätalo missade och sköt utanför. Innan slutsignalen ökade gästerna på sin ledning till 3-0, återigen var det skyttekungen Lennart Johansson som stod för målet.

"Totten"bär  ut Tord Gustafsson, skadad och oförmögen att fortsätta.

MATCHFAKTA KVALET 1984.

21.10 Mjällby AIF-ÖSK 1-0

Anders Karlsson, Olle Perätalo, Stuart Baxter, Peder Ståhl, Thomas Johannesson, Bo Ljungberg, Carlos Gustafsson, Tommy Ståhl, Urban Hammar, Tord Gustafsson, Paul Fishenden /Mikael Larsson
Publik: 4 206
1-0 Hans Larsson

28.10 ÖSK-Mjällby AIF 0-3 (0-1) Anders Karlsson, Olle Perätalo, Stuart Baxter, Peder Ståhl, Thomas Johannesson, Mikael Larsson, Carlos Gustafsson, Tommy Ståhl, Urban Hammar, Tord Gustafsson, Paul Fishenden /Peder Wiberg

Publik: 12 190

0-1 Peter Stridfelt (34)
0-2 Lennart Johansson (47

0-3 Lennart Johansson (89)

Avancemang till allsvenskan 16 oktober 1988.

Serieseger och klara för allsvenskan efter tio år i skuggan. Skytteholms IP 1988, seger mot Vasalund med 3-0. Tränaren Rolf Zetterlund på väg in i segerduschen. Omringad av bland andra Arvi Taaler, Peder Ståhl, Tommy Ståhl, Olle ”Totten” Gustafsson, Bengt-Erik Gårdefors, Lennart Sjögren och Peter Nilsson.

Avgörandet på Skytteholm en vacker höstdag 1988. Mikael Fahlén forcerar in sitt och ÖSK:s andra mål på Vasalund. Därefter orkade inte hemmalaget resa sig.

Den 16 oktober, en vacker höstdag med strålande sol, var det så dags. Det var kvalstämmning i luften. Mer än 4.500 åskådare, nära nog fullt, hade samlats runt arenan, många av dem tillresta örebroare. Rolf Zetterlund överraskade flera av örebroarna och måhända även motstån- darna, med i laguppställningen inför denna oerhört viktiga match fanns två oprövade kort. Det ena var Mikael Fahlén, som bara gjort två matcher tidigare och Sören Hillbom, som bara gjort ett inhopp under vårsäsongen. »Det är killar som vänder bort "Dala" på träningarna, och dom skall inte sitta på bänken«, hade Zetterlund sagt innan avspark. I övrigt var laget ordinare. Matchen började lite avvaktande, men tidigt fick ÖSK ett visst övertag. I 6:e minuten lyfte Sören Hillbom ett högt inlägg mot Vasalundsmålet, en försvarare lyckades rensa, dock inte bättre än att bollen gick ut till ÖSK:s mittfältsmotor Peter Nilsson. Han laddade stora kanonen och fick på ett rungande skott i ribban och ner på mållinjen. Fahlén höll sig påpassligt framme på returen och nickade in 1-0 i tomt mål. Vasalund kom igen starkt och hade flera bra tillfällen att kvittera. Mikael Martinsson var närmast med en nick i ribban.

Då 46 minuter hade gått av första halvlek fick ÖSK hörna. Peter Nilsson slog den något innåtskruvad med sin känsliga vänsterfot, Tomas Karlén skarvnickade bakåt, där Fahlén mötte bollen med pannan och nickade förbi en chanslös Bernt Ljung, upp i ribban och föste sedan in bollen själv med bröstet, 2-0 till ÖSK i halvlek. I början av andra halv- lek kom så spiken i kistan. Mikael Fahlén trängde sig fram tillsammans med Karlén i Vasalunds straffområde. Fahlén försökte springa sig loss i en lucka, men hemmaförsvararen Serpek välte honom över- ända med en ordentlig armbåge i sidan. Domaren Conny Kling stod väl placerad och tvekade inte utan blåste straff. Lennart Sjögren tog hand om straffen och slog den mycket säkert upp mot det högra krysset i mål. 3-0 och saken var klar.

16.10 1988 Vasalunds IF-Örebro SK 0-3 (0-2): Anders Karlsson, Lennart Sjögren, Sven Dahlkvist, Peder Ståhl, Peter Henriksson, Tommy Ståhl, Jonas Holm, Peter Nilsson, Tomas Karlén, Mikael Fahlén, Sören Hillbom/Bengt-Erik Gårdefors
Målen: Mikael Fahlén 2, Lennart Sjögren Publik: 4.582

Kval till allsvenskan november 1993. Mot Vasalunds IF.

I returen i Örebro fick den fåtaliga publiken på plats och publiken hemma i TV-soffan se två ännu mer spända lag än helgen före. Inga onödiga öppningar i spelet, låsta positioner och få målchanser karaktäriserade hela matchen som följaktligen slutade 0-0. Det mest dramatiska som inträffade var en ful tackling med dobbarna före av vasalundsforwarden Bo Andersson mot Anders Karlsson, med två utvisningar som följd. Resultatet betydde att ÖSK klarade sig kvar i allsvenskan efter en minst sagt svag och ojämn säsong. Artikel från Dagens Nyheter. Klicka på bilden för att läsa den.

MATCHFAKTA KVAL 1993

31.10 Vasalunds IF-ÖSK 2-2 (1-2)

Vasalund: Anders Almgren, Johan Johansson, Ivica Cvitkusic, Thomas Wahlgren, Rickard Bråthe, Leif Nilsson, Peter Mörk, Peter Lundberg, Marco Ciardi, Moses Nsubuga (88), Bo Andersson/ Robert Johansson (88) ÖSK: Anders Karlsson, Tommy Ståhl, Thomas Andersson (88), Magnus Karlsson, Magnus Sköldmark, Mikael Andersson, Mikael Lindqvist, Hlynur Stefansson, Christer Fursth, Magnus Powell, Miroslaw Kubisztal (86)/ Mikael Fahlén (86), Mattias Jonsson (88),

5.11 ÖSK-Vasalunds IF 0-0
ÖSK: Anders Karlsson, Stefan Mogren (83), Thomas Andersson, Magnus Karlsson, Magnus Sköldmark, Mikael Andersson, Hlynur Stefansson, Tommy Ståhl, Christer Fursth (69), Magnus Powell, Miroslaw Kubisztal/ Mikael Lindqvist (69)
Vasalund: Anders Almgren, Johan Johansson, Ivica Cvitkusic, Thomas Wahlgren, Rickard Bråthe (80), Leif Nilsson, Peter Lundberg, Peter Mörk, Marco Ciardi, Bo Andersson (83), Moses Nsubuga (60)/ Robert Johansson (60) Niklas Mellström (80) Utvisningar: Stefan Mogren (83), Bo Andersson (83)
Varningar: Tommy Ståhl, Rickard Bråthe, Marco Ciardi
Publik: 2 207

Domare: Anders Frisk, Mölndal

Kval till allsvenskan november 1999. Mot Assyriska FF.

Lika kyligt och kallt som på onsdagen var det också på lördagen då ÖSK:s öde inför 7.000 åskå- dare på Eyravallen skulle avgöras. Mikael Steen var den som i matchens 29:e minut fifick allt se mycket behagligt ut för hemmalaget. Då tåade han in 1-0 på ett perfekt inspel från Peter Karlsson.

Jublet på läktarna visste inga gränser och uttryckte både glädje och lättnad. När samme Steen i inledningen av andra halvlek satte bredsidan till för 2-0 men missade smög sig en viss oro in i laget. En stund senare fick As- syriska en av sina spelare utvisad och något som kan liknas vid falsk säkerhet smög sig på spelarna. Då kom kvitteringen. På en förlupen boll från mittcirkeln gjorde ÖSK-målvakten en rejäl miss. På väg ur sitt mål missbedömde han den höga studsen på det hårda gräset och bollen tog en bana över honom. Där dök inhopparen Daniel Nannskog upp och kunde sätta bollen i nät förbi tre ÖSK-försvarare.

Resten av föreställningen kännetecknades av en något obehaglig och kvalfylld stämning. Hemmalaget hade ett visst grepp om händelserna, men ju längre matchen led ju tamare blev avsluten. Vid full tid stod det 1-1

varför det hela skulle avgöras i en förlängning.
I 108:e spelminuten kom upplösningen av dramat. Matchhjälte
blev inhopparen Johan Wallinder då han på en chansboll in i mitten från en annan inhoppare, Jon Lundblad, kunde nicka in 2-1. Ännu var inte matchen slut, men trots kramp, oroliga nerver och trötthet höll ÖSK undan de sista minuterna. Örebro SK var kvar i allsvenskan!

Matchfakta. Kval till allsvenskan 1999.

3.11 Assyriska FF-Örebro SK 1-1 (1-0)

AFF: Anders Almgren, Johan Ländin, Zoran Manovic, Ghassan Heamed, Johan Flobecker, Edmund Lutaj (73), Kim Johansson, Metin Tasci, Jonas Jonsson (83), Jonas Nygren, Bashkim Shaquiri (61)/Niclas Hansson(61), Daniel Nannskog (73), Rabi Youssef (83) ÖSK: Anders Karlsson, Gustaf Andersson, Thomas Andersson, Fredrik Jansson, Peter Karlsson, Mats Rubarth (75), Mikael Steen, Jonas Pelgander (40), Per Gawelin, Lars Zetterlund (46), Einar Brekkan/Fredrik Nordback (40), Johan Wallinder (46), Jon Lundblad (75)

1-0 Ghassan Heamed (40)
1-1 Mats Rubarth (58)
Publik: 5.945
Domare: Sten Johanzon, Finspång

6.11 Örebro SK-Assyriska FF 1-1 (1-0) 2-1 efter förlängning
ÖSK: Anders Karlsson, Gustaf Anders- son, Thomas Andersson, Fredrik Jansson, Peter Karlsson, Mats Rubarth (74), Mikael Steen, Jonas Pelgander, Per Gawelin, Lars Zetterlund (74), Einar Brekkan (89)/Johan Wallinder (74), Jon Lundblad (74), Fredrik Nordback (89)

AFF: Anders Almgren, Johan Ländin, Zoran Manovic, Ghassan Heamed, Johan Flobecker, Edmund Lutaj, Kim Johansson (44), Metin Tasci, Jonas Nygren (45), Bash- kim Shaquiri (96), Niclas Hansson/Jonas Jonsson (44), Daniel Nannskog (45), Fredrik Samuelsson (96)

Domare: Per-Olof Ståhl, Norrköping

Avancemang till allsvenskan 21 oktober 2006.

Thomas Anderssons sista match.

21.10 Örebro SK-Assyriska FF 2-1 (1-0)

ÖSK: Peter Westman, Patrik Haginge, Thomas Andersson (92), Fredrik Jansson, Glenn Holgersson (67), Ian Jeffs (67), Lars Larsen, Fredrik Nordback, Joel Riddez, Nedim Halilovic, Sebastian Henriksson/ Kristoffer Näfver (67), Mirza Jelecak (67), Fredrik Samuelsson (92)

Assyriska: Christian Frealdsson, David Durmaz, Pierre Bengtsson, Gabriel Ucar, Andi Toompuu, Charles Sampson, Mohamed Bouda, Patrick Amoah, Ibrahim Atiku (77), Daniel Hoch (46), Göran Marklund/Mohamed Gouda (46), Nadir Benchenaa  (77)

1-0 Nedim Halilovic (44)

1-1 Göran Marklund (61)
2-1 Nedim Halilovic (83)
Varningar: Peter Westman, Mirza Jelecak, Patrick Amoah, Charles Sampson, Christian Frealdsson

Publik: 8.130
Domare: Tobias Mattsson, Karlstad

THOMAS ANDERSSON

I Örebro SK har det norrländska fotbollsfönstret ofta stått öppet. Tonåringen Orvar Bergmark från Byske hoppade in hösten 1947. ÖSKs meste landslagsman hittills. Vintern 1983 stod fönstret ännu på vid gavel och ynglingen Anders Karlsson från Byske tog sig in. En blivande meste ÖSK-are. Tre år senare var det dags igen. In steg en ung Thomas Andersson från Moliden. Han var länge ÖSKs meste allsvenske fotbollsspelare.

Trion Orvar Bergmark, Anders Karlsson och Thomas Andersson har mer gemensamt än ursprunget och fotbollen. Som troheten till den klubb de under så många år representerade. I en tid då jakten på pengar och egen framgång ofta är drivkraften. Grabbarna stannade kvar. De stod pall i med- och motgång, spelade

vidare, kämpade, gav aldrig upp… Tre framgångsrika ÖSK-are som mejslat in sina namn i vår klubbs historia.

Försvarsrese bakom storhetstiden

Thomas debuterade i seriesammanhang mot Skellefteå hösten 1988. Dessförinnan hade han varit med om att spela hem klubbens första fotbollssilver i Svenska Cupen.

Året därpå blev det allsvenskan för honom och ÖSK – ända fram till 2004 då klubben tvingades ner i Superettan. Försvarsresen Thomas Andersson har en diger meritlista – 312 allsvenska matcher, 31 allsvenska mål, stora silvret 1994 och med UEFA-cupmatcherna mot Ajax som internationell höjdpunkt. Thomas ÖSK-karriär sammanfaller med klubbens storhetstid. Det är ingen slump. Han har stoppat landslagsess som Stefan Schwartz, Klas Ingesson, Tomas Brolin, Fredrik Ljungberg, Anders Svensson, Zlatan Ibrahimovic och Henrik Larsson. För att nämna några.

Mittback med turbo

Anders Karlsson tog hjälp från bilbranschen för att karakterisera vännen och klubbkompisen Thomas. ”Vid en ytlig betraktelse av denna ´kärra´ är det lätt att luras av det lugna, snälla yttre. Under huven brummar en aggressiv turbomotor. Problemet är accelerationen. Men väl uppe i fart är det inga problem. Motorstyrka och

hästkrafter finns det gott om. Modellen saknar några av de senaste tekniska finesserna men det kompenseras av driftsäkerheten. Underhållet är skött in i detalj. Annars skulle inte en -68 klara varje besiktning (= match) prickfritt. Startar i alla väder – ställer alltid upp. Det spelar ingen roll vilka yngre modeller man prövar. Modell Thomas är alltid bäst i test!”

Avgörande slutoffensiv

Thomas har varit med om det mesta i ÖSK. Men frågan är om försvarsklippan någonsin gjort mer avgörande insatser än i superettan 2006? Näst sista omgången, Trelleborg borta. Thomas upp i anfallet, nickar fram till Ian Jeffs som nätar. En poäng till ÖSK. Så sista omgången, Assyriska hemma. Thomas åter i anfallet. Offrar sig i en tät närkamp och nickskarvar till Sebastian Henriksson som hittar Nedim Halilovic i friläge. 2-1 till ÖSK. ÖSK allsvenskt igen! ”En bra dag att gå hem på”, kommenterade den blesserade Thomas Andersson och hängde av sig den svartvita dressen.

Avancemang till allsvenskan 2013

ÖSK hamnade under hösten i en liten svacka, flera matcher slutade med oavgjort, i synnerhet 1-1. Totalt skulle det bli tio 1-1-matcher under säsongen. I slutändan betydde det man hamnade i något som blev likt en kvalserie. Falkenberg toppade serien, men det var framförallt ÖSK och Sundsvall tampades om den andra direktplatsen till allsvenskan. Inget av lagen lyckades dra ifrån, båda förlorade poäng om vart annat. Avgörandet skulle inte komma förrän i sista omgången, en regnig, disig och kylig novembereftermiddag på Skarsjövallen i Ljungskile. Förutsättningarna var givna, vid vinst inga problem alls, man hade alltså allt i egna händer. Oavgjort skulle räcka, till och med en förlust kunde duga så länge inte Sundsvall vann sin match borta mot Landskrona ett antal mil söder ut efter kusten. Att ta en plats i allsvenskan är svårt och allt som oftast kvalfyllt – mycket kvalfyllt. Nu gick det vägen, tillbaka tillsammans! Shpetim Hasani satte med akuratess matchens enda mål på straff i 52:a minuten.

2.11 Ljungskile SK-Örebro SK 0-1 (0-0)

Ljungskile: Magnus Berglöf, James Sinclair, Nuri Mustafi, Patrick Hopkins, Niklas Andersen, Paul Tracy (67), Amir Suljic (77), Aleksandar Kitic, Peiman Eliassi, Jakob Olsson, Luka Mijaljevic (84)/ David Johannesson (67), Jonas Lindberg (77), Petter Björlund (84)

ÖSK: Oscar Jansson, Patrik Haginge, Magnus Wikström (k), Christoffer Wiktorsson, Daniel Björnkvist, Daniel Gustavsson, Nordin Gerzic, Mohammed Saeid (63), Ahmed Yasin, Karl Holmberg (76), Shpetim Hasani/Ayanda Nkili (63), Markus Pode (76)

0-1 Shpetim Hasani, straff (52)

Varningar: Niklas Andersen, Peiman Eliassi

Publik: 1.246

Domare: Nermin Cisic, Värnamo

Artikel från Dagens Nyheter 3 november 2013.